November 27. Hétfő, Köznap – Salzburgi Szent Virgil

Salzburgi Szent Virgil (Írország, 700 körül – Salzburg, 784. november 27.) neves kora középkori tudós volt, a Salzburgi egyházmegye szent püspöke és a Szent Péter kolostor apátja. Az első Salzburgi püspök, Szent Rupert utóda és tisztelője volt.

Egyes feltételezések szerint Jeromos (Hieronimus), ill. Aethicus álnév alatt ő írta a Kozmográfiát, amelynek egyik oldalán Vékony Gábor régész-történész szerint a Kárpát-medencei rovás ábécéjének lejegyzése található, ezt Aethicus ábécéje néven ismeri a szakirodalom.

Imádság a Szentlélek hét ajándékáért

Szentlélek Úristen, ki az Atyától és a Fiútól öröktől fogva származol, ki mindenható vagy és egylényegű az Atyával és Fiúval, szívem alázatosságában leborulva imádlak és az angyalokkal, és szentekkel magasztallak Téged. Neked köszönöm, hogy a szent keresztségben Isten gyermekévé és a mennyország örökösévé lettem. Te vagy minden természetfölötti kegyelem forrása és bőkezű adományozója.

Jöjj, Szentlélek Isten, töltsd el szívemet hétszeres ajándékoddal.

Jöjj, ó Bölcsesség Lelke, taníts meg, hogy minden gondolatomat és cselekedetemet egyedül Istenre irányozzam.

Jöjj el, Értelemnek Lelke, hogy szent hitem igazságait és az Isteni titkokat üdvösen megértsem.

Jöjj el, Tanácsnak Lelke, hogy minden ügyemben és kételyemben a helyeset megismerjem, és a jót válasszam.

Jöjj el, Erősségnek Lelke, hogy szerencsétlenségben és bajban, a gonosz léleknek és a világnak kísértősei között, mindenkor Hozzád ragaszkodjam.

Jöjj el, tudománynak Lelke, hogy mindig tanításaid ösvényén járjak.

Jöjj el, Jámborságnak Lelke, hogy a jövőben buzgóbban szolgáljak Neked, parancsaidat és sugallataidat hűségesen betartva Uramnak, Istenemnek egész szívvel szolgáljak.

Jöjj el, Isteni Szent Félelem Lelke, hogy Isten szent fölségének jelenlétéről mindig és mindenütt megemlékezzem, és szorgosan elkerüljek mindent, ami neked visszatetszik.

Jöjj Szentlélekisten, áraszd el lelkemet ajándékaiddal és erősíts meg a keresztény erényekben, hogy a tökéletesség útján járhassak és majdan az Atyával és a Fiúval Téged magasztaljalak mindörökkön örökké. Ámen

IMA A SZENTLÉLEKHEZ

(Aranyszájú Szent János imája)

Mennyei Király, Vigasztaló,
igazságnak Lelke,
ki mindenütt jelen vagy,
és mindeneket betöltesz,
minden jónak kútfeje
és az életnek megadója,
jöjj el és lakozzál mibennünk,
és tisztíts meg minket minden szennytől,
és üdvözítsd, Jóságos, a mi lelkünket!

Boldog Columba Marmion imája

Ó, végtelen Szeretet, aki az Atyától és a Fiútól származol, add meg nekem az istengyermekség szellemét, taníts meg arra, hogyan kell mindig Isten gyermekéhez méltóan cselekednem!
Maradj bennem!
Add, hogy én is mindig benned maradjak, és úgy szerethesselek, ahogyan te szeretsz engem!
Nálad nélkül semmi vagyok. Magamtól semmire sem megyek.
De egyesíts önmagaddal, tölts el szereteteddel, hogy általad az Atyával és a Fiúval mindig egyesüljek! Ámen.