Mások becsülete

Szent Ágoston, a nagy püspök és egyházatya ezt a mondást íratta ebédlője falára: „Ez a vendégszerető ház nem tűri, hogy másokról rosszat mondjanak benne.”


Másoknak is többet ér a becsület, mint a gazdagság. Felebarátunk becsületét ezért még nagyobb tiszteletben kell tartanunk, mint tulajdonát. Másokról jól kell vélekednünk, beszélnünk és meg kell adnunk nekik az őket megillető tiszteletet. Ha mások becsületét jogtalanul megtámadják, bátran meg kell védenünk. Másnak a hibáiról csak fontos okokból szabad beszélnünk, például azért, hogy megjavuljon, vagy hogy másokat megvédjünk.

Felebarátja ellen vétkezik, aki felebarátjáról elégséges ok nélkül rosszat gondol (hamis gyanú). Még nagyobb annak a bűne, aki mások rejtett hibáit szükség nélkül kibeszéli (megszólás), másokat meggyanúsít, mások hibáit felnagyítja vagy valakiről valótlan rosszat állít (rágalom). Felebarátja becsületét az is megsérti, aki nyilvánosan szidalmazza, megszégyeníti vagy gyalázza. Vétkezik az is, aki tetszéssel hallgatja mások becsületének sértegetését. Aki mások becsületét súlyosan megsérti, súlyosan vétkezik. Aki mások becsületében kárt tett, a kárt erejéhez mérten jóvá kell tennie. A rágalmazónak vissza kell vonnia rágalmait. Aki valakit nyilvánosan szidalmazott, annak nyilvánosan kell bocsánatot kérnie.