A feloldozás szertartása

Sőt az Egyház bölcs intézkedése szerint a lényeges bűnbocsátó szavaknak bizonyos liturgikus imák s formák adnak illő s méltó keretet.

A gyóntatószékhez járuló bűnös a pap áldását kéri. Mire a pap így imádkozik felette:

Az Úr legyen szívedben és ajkadon, hogy helyesen meggyónjad minden bűnödet az Atyának és Fiúnak és Szentléleknek nevében. Amen.”

Valóban jellemző Isten földi törvényszékére, hogy ott a legnagyobb bűnöst, a vádlottat is áldással fogadják.

A vétkek felsorolása után a gyóntató rendesen tanítást, esetleg utasításokat ad és kiszabja a penitenciát.

Erre így imádkozik:

Irgalmazzon neked a mindenható Isten és megbocsátván vétkeidet vezéreljen téged az örök életre. Amen.”

Erre jobbját a gyónó felé fölemelve folytatja:

Vétkeid elengedését, föloldozását és bocsánatát adja meg neked a mindenható és irgalmas Úr. Amen.

A mi Urunk Jézus Krisztus oldozzon fel téged és én az ő tekintélyével téged feloldozlak s kiközösítés (felfüggesztés) és tilalom minden kötelékétől, amennyire képes vagyok s te rászorulsz. Azután én téged feloldozlak bűneidtől (itt a pap keresztet vet) az Atyának és Fiúnak és Szentléleknek nevében.”

Most összetett kezekkel a pap ezeket mondja:

A mi Urunk Jézus Krisztus szenvedése, a bold. Szűz Máriának és minden szenteknek érdemei, amit csak jót teszesz s bajt elszenvedsz, legyenek neked bűneid bocsánatára, a kegyelem gyarapodására s az örök élet jutalmára. Amen.”

Mielőtt tehát a gyóntató a szentségi bűnbocsátást megadná, az esetleges egyházi fenyítékek alól oldoz fel, amelyek közül a felfüggesztés csupán az egyházi rend tagjaira vonatkozhatik. A bűnösnek ugyanis előbb az Egyházzal kell kibékülnie s csak azután részesülhet jogosan annak szentségeiben.

„A mi Urunk Jézus Krisztus szenvedése” kezdetű végső könyörgéssel, illetőleg kijelentéssel némelyek szerint a gyóntató a gyónónak összes ezentúli jócselekedeteit s szenvedéseit szentségi elégtételi erővel ruházza fel. Mások viszont sokkal valószínűbben úgy vélekednek, hogy ezzel a kijelentéssel a gyónó érdemei csupán arra nézve kapnak erőt, hogy az illető gyónásban megbocsátott vétkekért járó büntetést hatékonyabban törlesszék.