A teremtés isteni rendje

Szent Ágoston írja: „Minden teremtmény természetében a fölséges Alkotó akarata mutatkozik meg. – Isten törvényei szerint forognak az égi sarkok és futnak pályájukon a csillagok, világít a nap nappal és a hold éjszaka és tartja rendjét a világegyetem napokon, hónapokon, éveken, napéveken és holdéveken át az idők folytonos változandóságában.”


Isten kezdettől fogva nagy és sokszerű rendet helyezett a világba. Megadta minden teremtménynek a maga természetét és egyben törvényét. Isten azt akarja, hogy minden teremtmény kövesse ezt a törvényt. Az értelem nélküli teremtmények vakon és kényszerűen követik a természeti erőket és ösztönöket, amelyeket Isten beléjük helyezett. Nekünk embereknek azonban a teremtés rendjét fel kell ismernünk és szabad akarattal követnünk. A törvényt, amelyet Isten a teremtés rendjébe helyezett, természettörvénynek nevezzük.

Mivel a teremtés rendje Istentől ered, szent ez a rend. Bölcsen és szeretettel tervezte meg és benne szent akaratát nyilvánítja ki nekünk. Aki a teremtés rendjét megsérti, vétkezik Isten ellen és kezet emel az ő keze művére. A keresztény ember Istentől különleges képességeket kap a teremtés rendjének követésére. Minthogy a Hit megvilágosítja és az Egyház tanítja őt, Isten rendjét világosabban tudja felismerni. Mivelhogy Isten nagyobb kegyelmeket kínál neki, Isten rendjét könnyebben tudja megtartani.