Szeptember 25. Szerda

SZENT GELLÉRT

Üdvözítsd, Urunk, a te népedet!

1. Te Szent Gellértet kiválasztottad, hogy szerzetesként Isten embere legyen, add, hogy minél többen meghallják hívó szavadat, és egészen neked szenteljék életüket!

2. Te Szent Gellértet kiválasztottad, hogy apostolként az evangélium üdvözítő örömhírét hirdesse, küldj ma is apostolokat, akik kereszténységre vezetik a nem hívőket, és életszentségre nevelik a keresztényeket!

3. Te Szent Gellértet alkalmassá tetted, hogy István király tanácsadója és Imre herceg nevelője legyen, áldd meg mindazokat, akik a nép sorsával, főként az ifjúság nevelésével törődnek, és nagylelkűen a közösség szolgálatára szentelik magukat!

4. Te Szent Gellértet a bakonybéli remeteségbe hívtad, hogy ott munkáját az imádság szelleme hassa át, munkás életét pedig imádságában szüntelenül neked ajánlja fel, add, hogy az imádság és a munka összhangját megtaláljuk és megvalósítsuk mindennapi életünkben!

5. Te Szent Gellértet úgy irányítottad, hogy önmagáról egyre jobban megfeledkezve, másokért élő püspök legyen, taníts meg minket is úgy imádkozni, hogy megértsük szent akaratodat, és az imádságból erőt is kapjunk annak megvalósítására!

Krisztus életét adta övéiért, hogy életünk legyen, és minél bővebben legyen. Mondjuk ezért hálatelt szívvel: Emlékezzél meg, Urunk, Egyházadról!

6. Te Szent Gellértnek erőt adtál, hogy bakonybéli magányát feláldozva vállalja a missziós munkát, adj nekünk is áldozatkészséget és felelősségérzetet testvéreink szolgálatára!

7. Szent Gellért szerzetestársaival együtt megszervezte a helyi egyházi közösséget, és annak gyökereit beleillesztette Krisztus egyházának egyetemes közösségébe, add, hogy veled és testvéreinkkel megélt közösségünk mindenki előtt tanúbizonyság legyen üdvözítő szeretetedről!

8. Szent Gellért püspöki szolgálatában is engedmények és megalkuvások nélkül követte és hirdette tanításodat, add, hogy ne a magunk akaratát tegyük, hanem parancsaidat maradéktalanul vállalva téged mindennél fontosabbnak tartsunk!

9. Szent Gellérttől tanultuk édesanyádnak, a napba öltözött Asszonynak tiszteletét, add, hogy a Nagyboldogasszonyt őseink buzgóságával szeressük!

10. Te Szent Gellértet a vértanúságra hívtad, hogy szeretetének végső tanúbizonyságaként önmagát, imádságos életét és apostoli munkáját mindenestől neked adja, segíts, hogy tehetségünk, erőink, elkötelezettségünk áldozatra kész odaadásával bizonyítsuk annak igazát, amit hiszünk és megvallunk.

Szent József védőszentül választása

(Szent Alfonztól)

Ó, Szent József, megszámlálhatatlan bűnöm miatt örök halállal kellene lakolnom.

De ha te, Szent József, mellettem állasz, el nem veszhetek, mert nemcsak barátja, hanem nevelőatyja és védője voltál annak, aki fölöttem egykor ítélni fog. Ha te értem könyörögsz, Jézus el nem taszíthat magától!

Azért a boldogságos Szűz Mária után téged választalak Szent József, szószólómnak és védelmezőmnek. Fölajánlom neked életem összes hátralévő napját és megígérem, hogy mindennap különösen foglak tisztelni és segítségül hívni.

Azonban ne azén kedvemért, hanem Jézus és Mária iránti szeretetedért fogadj engem is tieid közé. Azért az édes társaságért, melyet itt e földön Jézus és Mária körében élveztél,

Óvj meg engem, míg csak élek és ne engedd, hogy magamat az Istentől valami bűn miatt ismét elszakítsam. Azért a segítségért, melyet neked Jézus és Mária életed utolsó percében nyújtott, állj mellettem halálom óráján, hogy boldog kimúlásom után veled együtt dicsérhessem és magasztalhassam az Istent mindörökké. Ámen.