Jézus példája a megtestesült evangélium

És felelvén Jézus, mondá nekik: Elmenvén, jelentsétek meg Jánosnak, amiket hallottatok és láttatok: a vakok látnak, a sánták járnak, a poklosok tisztulnak, a siketek hallanak, a halottak föltámadnak, a szegényeknek az evangélium hirdettetik” (Máté 11, 4,5).

a) Az Úr Jézus bebizonyítja magát tettekkel; mintha mondaná: gyógyítom az embereket, jót teszek velük, mert szeretem őket; jót hoztam s üldözöm vele a rosszat, ami az életet fojtja; de küldetésem nem a vakok, süketek, sánták gyógyítása; nem vagyok orvos; e csodákkal csak azt bizonyítom, hogy Isten küldött, hogy azután Isten nyomaira vezessem a népet. Nem a gyógyításokban, hanem a bennem való hitben van az igazi jó, s e hit által jut el hozzátok a mennyország. Nektek is nem azt kell tőlem tanulnotok, hogy vakokat, süketeket gyógyítsatok, hanem azt, hogy az Isten országát szívetekbe zárhassátok. Mindez a ti lelketek megnyugvásáért van, melyet bennem megtaláltok. Ragaszkodjatok hát hozzám a felgyógyult lélek hálájával s az egészségesnek üdeségével s erejével.

b) Ő a nagy jótevő; maga is a legnagyobb jó s cselekedetei is jóságos szívének kiáradása. Tana jóság. Megszünteti a barbárságot s nemesebbé teszi az embereket. – Isteni viszony magaslatára emeli a házasságot, fölbonthatatlanná teszi a szívek kötelékét. – Isten gyermekeit neveli az iskolában s az ideális motívumok tiszteletére serkenti az embereket. Állapotbeli kötelességeik teljesítésére szorítja őket és mindezt a szent szeretet áldásával tetőzi. Ó, be jó ez. Nagy bizalommal kell lennem az Úr Jézus tana iránt s iparkodnom, hogy magam is s mások is az evangélium természetfölötti indítóokaiból induljunk ki minden cselekedeteinkben.

c) Mily nagy jóság Jézus példája, az a megtestesült evangélium, ahol a mélység, a fölség, a szükségesség, a vágy, a kín egy édes életbe öltözik, s felénk jön s szemeinkbe néz s mondja: testvér, itt vagyok, öltözzél belém; akkor te is remekelsz s másik Krisztus leszesz. A gondolat koldussága: nagyot mondani s kicsit élni. „Magna vivere, non magna dicere christianum est”; nagy élet a krisztusi érzés és tett. Olvass s elmélkedjél az evangélium fölött; járulj a szentségekhez; méltó vételük fényt derít elsötétült lelkekbe is s érzéket ébreszt a lelki élet finomságai iránt. Kerülj minden készakaratos bűnt, tisztítsd szándékaidat s légy azon, hogy minél öntudatosabb s nemesebb motívumokból indulj ki cselekvéseidben.