A Hit

Midőn Jézus a zsidóknak kijelentette, hogy testét és vérét eledelül akarja nekik adni, tanítványai közül sokan visszahúzódtak tőle és nem akartak többé vele menni. Jézus ekkor megkérdezte a Tizenkettőt: „Csak nem akartok ti is elmenni?” Simon Péter felelt neki: „Uram, kihez mennénk? Az örök élet igéi nálad vannak. Mi hittünk és megismertük, hogy te vagy Krisztus, az Isten Fia.” (lásd: Jn 6,53-69)


A mi mennyei Atyánk kinyilatkoztatta nekünk az Ő isteni titkait. Mindaz, amit Ő mond igaz, mert Ő az örök Igazság: nem tévedhet és nem is hazudhat. Ezért kell engedelmesen elfogadnunk és rendíthetetlenül igaznak tartanunk mindent, amit Isten kinyilatkoztatott és erre építenünk életünket: hinnünk kell Istenben. Isten nekünk mindenekelőtt Fia, Jézus Krisztus által nyilatkoztatta ki magát. Csak az ismeri az Atyát, aki ismeri a Fiút. Ezért kell Krisztus szavát hallgatnunk és az Ő szent életét, halálát és megdicsőülését szemlélnünk. Amit Isten kinyilatkoztatott, azt a katolikus Egyház tanítja. „Legyen nyilvánvaló az Egyház által Isten sokszoros bölcsessége.” (Ef 3,10) Ezért kell az Egyházra hallgatnunk és mindazt hinnünk, amit hinni rendel.

Isten kegyelme nélkül nem hihetünk. Szent Pál mondja: „Kegyelemből üdvözültetek a Hit által, ez nem a magatok érdeme, hanem Istennek az ajándéka.” (Ef 2,8) Ezért kell gyakran Isten kegyelméért könyörögnünk. A keresztségben a Szentlélek megajándékoz minket a Hit ajándékával. A Hit hasonlatos egy új szemüveghez, amellyel már most megismerhetjük Isten titkait. Amit most hiszünk, azt egy napon majd látni fogjuk. Az örök hazában Isten színről-színre megmutatja magát nekünk, és véghetetlen örömmel ismerjük majd fel, hogy Ő milyen nagy és jó. „Boldogok, akik nem láttak és hittek.” (Jn 20,29)

Nem egyszer ez a szó „hinni” annyit jelent, mint „vélni, gondolni”, például, amikor azt mondom: Úgy hiszem, esni fog. De ha azt mondom: Elhiszem, amit a barátom mondott, akkor ez a szó „hinni” annyit jelent, mint valamit valakinek a szaváért igaznak tartani. Ebben az értelemben használjuk a „hit” szót, amikor megvalljuk: hiszem, amit Isten kinyilatkoztatott: Azért tartunk valamit igaznak, mert Isten, az örök Igazság mondotta nekünk.