Az egy igaz Egyház

Szent Pál írja az efezusiakhoz intézett levelében: „Már nem vagytok idegenek és jövevények, hanem a szentek polgártársai és Isten házanépe. Az apostolok és próféták alapjára rakott épület vagytok, amelynek maga Krisztus Jézus a szegletköve. Az egész épület őbenne kapcsolódik egybe és növekszik az Úr szent templomává. Ti is őbenne épültök egybe a Lélek által Isten hajlékává.” (Ef 2,19-22)


Krisztus egyetlen egyházat alapított. Ezt mondotta: „Erre a kősziklára fogom építeni egyházamat.” (Mt 16,18) Ezért csak egyetlen igaz egyház van. Az igaz egyház azokról a tulajdonságokról ismerhető fel, amelyeket Krisztus adott neki. Egynek kell lennie a hitben, a szentségekben és a főben. Szentnek kell lennie, mert Krisztus megszentelte. Katolikusnak, vagyis egyetemesnek kell lennie, mert Krisztus minden népnek és korszaknak alapította. Apostolinak kell lennie, vagyis szükséges, hogy elöljárói az apostolok törvényes utódai legyenek.

Csak a római katolikus Egyháznak van meg ez a négy ismertetőjele. Egy: mindenütt ugyanaz a hite, ugyanazok a szentségei és ugyanaz a feje. Szent: ez kitetszik szent tanításából, szent működéséből, főként azonban szent tagjaiból, akik közül sokat csodákkal dicsőített meg Isten. Katolikus, mert őrzi a teljes igazságot és valamennyi szentséget. Krisztus óta megszakítás nélkül él és terjed az egész világon. Apostoli, mert visszamegy az apostolokig. Püspökei az apostolok törvényes utódai és feje Szent Péter utóda. Ez mutatta a legvilágosabban, hogy az Egyház Krisztus igaz egyháza.

A többi keresztény felekezetekben nincs meg ez a négy ismertetőjel. Mindenekelőtt nem apostoliak, mert csak jóval az apostoli idők után keletkeztek, elöljáróik nem az apostolok törvényes utódai, és nem élnek közösségben Szent Péter utódával. Tehát egyik sem lehet Krisztus igaz egyháza. Egyedül a katolikus Egyház kapott megbízatást és eszközöket Krisztustól, hogy az embereket az örök boldogságba vezesse. Egyedül neki van hatalma, hogy Isten szavát hirdesse, a szent áldozatot bemutassa, a szentségeket kiossza és az embereket a keresztény életre indítsa. Ezért nevezzük a katolikus Egyházat egyedül-üdvözítőnek.

A keresztények, akik valamely más nem-katolikus közösséghez tartoznak, többnyire nem tudják, hogy a katolikus Egyház az ő igazi hazájuk. Nincsenek a teljes igazság birtokában, sok tévedésnek vannak kitéve és sok kegyelemtől elesnek. Krisztus azonban érettük is meghalt, az Egyház érettük is könyörög és érettük is bemutatja a szent áldozatot. Ezért ők is eljuthatnak az örök boldogságba, ha Isten akaratát úgy viszik végbe, ahogy ismereteikből telik.

Szívből köszönöm Istennek, hogy az egy igaz Egyházban élhetek. Félelem nélkül vallom magam katolikusnak.