Az Egyház Krisztus Titokzatos Teste

Szent Pál írja: „Amint egy testben sok tag van, de nem ugyanaz a feladata minden tagnak, aképpen sokan egy test vagyunk Krisztusban, egyenkint azonban egymásnak tagjai vagyunk.” (Róm 12, 4-5)


Az Egyház tagjai úgy vannak összekötve egymással, mint a testnek a tagjai. Ezért nevezi Szent Pál testnek az Egyházat. Ennek a testnek a feje Krisztus, a mi mennyei Urunk. Az egész testet ő tartja össze, ő vezeti és ő élteti. Ezért nevezi Szent Pál az Egyházat Krisztus testének. Az éltető erő, amely ezt a testet áthatja, a Szentlélek. Krisztusból, a főből árad szét a tagokba. Ő köti össze a tagokat a fővel és egyiket a másikkal. A Szentlélek az Egyház Lelke.

Ennek a testnek a tagjai a hívők. Mindannyiuknak szeretniök kell Krisztust mint a Főt és keresztény társaikat mint az ő tagjait, imádságban és áldozatban összekapcsolódva a Fővel és a tagokkal. Minden tagnak törekednie kell arra is, hogy különleges feladatait felismerje és hűségesen teljesítse. Midőn megkereszteltek minket, Jézus Krisztus Titokzatos Testének tagjaivá lettünk. A keresztségben válunk az Egyház tagjaivá.