Isten igaz és hűséges, örök és változatlan

Nem ember az Isten, hogy hazudjék, nem ember fia, hogy változzék. Mond-e valamit anélkül, hogy megtenné? Szól-e valamit anélkül, hogy teljesítené? (4 Móz 23,19)


Isten mindig az igazságot mondja. Az ember képes tévedni és másokat megtéveszteni, Isten azonban nem tévedhet és nem hazudhat: „Isten világosság és nincsen Benne semmi sötétség.” (1 Jn 1,5) Isten igaz.

Isten megtartja, amit ígér. Elküldötte a Megváltót, akit az Ószövetségben megígért. Azt is megtartja, amit nekünk ígér. Isten hűséges.

Isten végrehajtja fenyegetését, ha az emberek nem akarnak hallgatni rá. Fenyegetett az özönvízzel, az egyiptomi csapásokkal és több más büntetéssel, és amikor látta, hogy az emberek ekkor sem tértek meg, fenyegetését valóra is váltotta. Minket is büntet, ha nem tartunk bűnbánatot. „Isten nem hagy magából gúnyt űzni.” (Gal 6,7)

A világ és az emberek nem mindig voltak. Isten viszont mindig volt, mindig van és mindig lesz. Nem kezdődik és nem végződik, nincs tegnapja és nincs holnapja. Isten örök. „Mielőtt még a hegyek lettek, föld és világ megszülettek, Isten, te vagy öröktől örökig.” (Zsolt 89,2)

A világ és az emberek változnak. Isten viszont mindig ugyanaz marad. Nem öregszik és nem alakul át. Isten változatlan. „Ég és föld elmúlnak, ám Te megmaradsz, mindenek elöregednek, mint egy ruhadarab. Mint a ruhát, úgy váltogatod őket, és elváltoznak: Te pedig ugyanaz vagy és esztendeid el nem fogyatkoznak.” (Zsolt 101,27-28)

„Gondolj arra, mily gyorsan változnak az emberek és milyen kevéssé lehet rájuk hagyatkozni. Annál inkább ragaszkodj Istenhez, aki nem változik.”

(Avilai Nagy Szent Teréz)