Kötelesség a penitencia elfogadására és elvégzésére

Lényeges kelléke a jó gyónásnak, hogy a gyónó a feloldozáskor kész legyen a már feladott vagy feladandó penitencia elvégzésére. Ha tehát a gyóntató ésszerűtlen vagy teljesíthetetlen penitenciát találna feladni, a gyónó illedelmesen kérheti, hogy mást szabjon ki. Amennyiben a gyóntató erre nem hajlandó, joga van a gyónónak tisztelettel kijelenteni, hogy nem kéri a feloldozást, mert másnál kívánja ezt a gyónását megismételni s ezzel távozhatik a gyóntatószékből. Azzal a tudattal azonban soha sem szabad a feloldozást elfogadnunk, hogy a feladott penitenciát amúgy sem fogjuk elvégezni. Az ily gyónás érvénytelen. Ha azonban a feloldozáskor volt ugyan komoly szándékunk a penitenciát elvégezni, de utóbb azt mégis nagyon alkalmatlannak találjuk, nyomban a gyónás után ugyanaz a lelkiatya, ki azt feladta, a gyónáson kívül is másra változtathatja. Később ezt akár az előbbi, akár más gyóntató már csak gyónás keretében eszközölheti, ha a gyónó vele azokat a bűnöket, amelyekért az alkalmatlan penitenciát felkapta, legalább úgy nagyjában megismerteti.

A bocsánatos bűnökért kapott penitenciát bocsánatos vétek terhe alatt vagyunk kötelesek elvégezni, még akkor is, ha az aránylag súlyos volna, mint pl. szentmise-hallgatás vagy az egész rózsafüzér elmondása. A súlyos bűnökért kimért súlyos penitencia halálos bűn terhe alatt kötelező. Ha azonban valamely súlyos vétekért bizonyos okból csak kis penitenciát kapnánk, csupán bocsánatosan vétenénk, ha azt elmulasztanók. Kicsiny dolog ugyanis természeténél fogva nem alkalmas, hogy súlyos kötelezettség anyagát alkossa.

A szándékosan elhanyagolt penitencia, amelynek elvégzésére a feloldozás pillanatában a szándék megvolt, a gyónást visszamenőleg érvénytelenné nem teheti.

Ha a kapott penitenciát elfelejtjük, keressük fel újra a gyóntatót, ha könnyen tehetjük s kérdezzük meg tőle, hogy mit szabott reánk. Midőn azonban ez nehézségekbe ütközik, vagy valószínű, hogy a feladott elégtételre már maga a gyóntató sem emlékezik, akkor semmire sem vagyunk kötelezve. Ez esetben ugyanis a penitencia elvégzése lehetetlenné vált reánk nézve.

A kapott penitenciát mindenkinek személyesen kell elvégeznie.