Mikor kötelező a penitencia?

Feltétlenül kötelező isteni parancs folytán a penitenciatartás szentségének felvétele, a gyónás, halálveszély idején, feltéve, hogy súlyos bűnben érezzük magunkat. Vajon ezen az eseten kívül is kötelez-e valaha isteni parancs a gyónásra, annál nehezebb bizonyítani, mert hiszen Istennel a tökéletes bánat által is kibékülhetünk. Ez a kérdés azonban inkább csak elméleti, mint gyakorlati jelentőségű. Van ugyanis egyházi törvény, mely a gyónásra meghatározott időn belül kötelez. Erről alább szólunk.

Megeshetik azonban, hogy bizonyos esetleges okból a gyónás életveszélyen kívül is isteni jogon kötelezővé válik. Ily helyzet állhat be:

a) mikor valakinek áldoznia kell, de súlyos bűnben érzi magát; b) ha halálos vétek állapotában levőnek szentséget kell kiszolgáltatnia s nem tud magában előbb tökéletes bánatot indítani. A tökéletlen bánat ugyanis csak a gyónással kapcsolatban szerzi vissza a megszentelő malasztot, melyet a szentség kiszolgáltatójának bírnia kell. Annak azonban, aki súlyos vétek elkövetése után misézni vagy áldozni akar, feltétlenül gyónás által kell erre felkészülnie, s nem szabad pusztán tökéletes bánattal beérnie; c) ha valakinek oly súlyos kísértései vannak, amelyeket tapasztalat szerint nem tud legyőzni, hacsak a szentgyónáshoz nem járul.