A fogadalom átváltoztatása

Mindenkinek jogában áll fogadalmát valami egyenlő vagy nagyobb jóra átváltoztatni. Minthogy pedig a szerzetesi állapot által nem csupán életünk fájának gyümölcseit, hanem magát a fát is Istennek ajánljuk föl s így többet neki nem is adhatunk, azért a szerzetesi fogadalmakra minden egyéb fogadalom átváltoztatható. Aki pedig már szerzetes, más szigorúbb szerzetbe léphet át.

Kisebbre, könnyebbre azonban csak annak hatalmával változtathatjuk át a fogadalmat, aki az illető fogadalom alól fölmentést is adhat.

III. Eduard angol király (1327–1377) fogadalmat tett, hogy Szent Péter sírjához Rómába zarándokol. Ez a fogadalom annak idején még a pápának volt fönntartva. Minthogy pedig a király hosszabb távolléte az akkori körülmények között az országra veszélyt jelenthetett, sokak kérésére fogadalmának átváltoztatásáért a Szentszékhez folyamodott. A pápa méltányolva a fölhozott okokat, a római zarándoklat fogadalmát arra változtatta át, hogy a király Szent Péter tiszteletére zárdát építsen s a szükséges útiköltséget pedig a szegények között ossza szét. III. Eduard mindenre készségesen vállalkozott is és megalapította a világhírű westminsteri apátságot.