A fogadalom fajai

1. Van magánjellegű fogadalom, melyet ti. ki-ki saját buzgalmából tesz, anélkül, hogy az Egyház erről hivatalos tudomást venne, s van Egyházunk által elfogadott s szentesített fogadalom. Ez utóbbi ismét lehet ünnepélyes vagy egyszerű, örök vagy ideiglenes.

Az ünnepélyes fogadalom, mely mindig örök is, sokkal szilárdabb jellegű, mint az egyszerű, nehezebben felmenthető s a fogadalommal ellenkező cselekedeteket nemcsak tilosakká, hanem érvénytelenekké teszi.

Ilyen ünnepélyes fogadalmat tesznek az evangéliumi tanácsokra: szegénységre, tisztaságra s engedelmességre a szoros értelemben vett szerzetesrendek tagjai: csupán a tisztaságra, akik magukat pappá szenteltetik.

Ha most már a hitehagyott pap, vagy ünnepélyes fogadalmas szerzetes házasságot próbál kötni, ez a cselekedete nemcsak tilos és szentségtörő, hanem érvénytelen is.

Az egyszerű fogadalmas a maga részéről szintén teljesen leköti magát Istennek, ámde fogadalma alól sokkal könnyebben kaphat felmentést, szerzete sokkal könnyebben elbocsáthatja s ha felmentés nélkül házasságot kötne, súlyosan vétkezne bár, de a házassága érvényes s így felbonthatatlan volna.

Jegyzet: A házasságot megkísérlő ünnepélyes fogadalmas a pápának fenntartott kiközösítésbe esik, az egyszerű örök fogadalmas pedig, ha házasságot kötni merészel, a püspöknek fenntartott kiközösítést vonja magára. E büntetéseket osztják azok is, kik velük egybekelnek.

A hármas szerzetesi fogadalom, melyhez némely szerzetben még más fogadalmat is csatolnak (pl. a betegápolásra, szegény gyermekek oktatására stb.) az evangéliumba gyökerező külön állapotot létesít az Anyaszentegyház kebelén. Ez a keresztény tökéletességre törekvőknek hivatalos állapota, a szerzetesi állapot, mely Krisztus földi országának legfőbb dísze, szentségének egyik bélyege. Kimondhatatlan az a sok lelki s testi jó, mely a szerzetesi fogadalmak útján áradott a világra.1

2. Van továbbá fogadalom, melyet a püspök oldhat fel s van olyan, melynek feloldását a pápa magának tartotta fenn.

3. Némely fogadalmat bizonyos feltételhez kötünk, pl. ha meggyógyulok, – ígérem Istennek…; más fogadalom nincs semmi feltételhez kötve.

4. Van személyes fogadalom, melyet csak személyesen lehet betölteni, pl. zarándoklat, szerzetbe lépés és van dologi fogadalom, mely vagyonunkat terheli, pl. kápolnaépítés, keresztállítás, misealapítvány.

1 Lásd bővebben: Az egyházirend függelékében. Ker. Kis Könyvtár, 23. sz.