Egyéb részletek a végrendeletről

A kötelesrész megsértése

Ha az örökhagyó a kötelesrészt megtagadja, valószínűleg nem vét a kölcsönös igazságosság ellen, mert hiszen a gyermekeknek szülőik halála előtt a vagyonra szoros joguk nincsen, de megsérti – s pedig bocsánatos bűnnel – a törvény iránt tartozó engedelmességet. De vétkezhetik az igazságosság ellen is, ha színlelt szerződésekkel leplezi ajándékait, nehogy halála után gyermekei azokat a kötelesrész erejéig perrel megtámadhassák.

A végrendelet visszavonása

A végrendelet visszavonható akár az okmány megsemmisítése, akár újabb végrendelet szerzése által.

Egyéb végrendelkező akaratnyilvánulások

Végül elősoroljuk még a többi végrendelkező akaratnyilvánulásokat is. Ezek a) hagyományozás (legatum), amellyel az örökhagyó bizonyos meghatározott dolgot valakinek egyenesen kiutal. b) Ha ugyanezt az általános örökös útján teszi, hitbizomány a neve.1 c) Halál esetére szóló ajándéknak viszont a sajátossága, hogy – mint afféle ajándékot – még az örökhagyó életében el kell fogadni s halála után nyomban s egyenesen birtokba vehető. d) A fiókvégrendelet az eredeti végrendeletnek bizonyos magyarázatát s módosítását tartalmazza.

1 Van egyéb hitbizomány is. Így nevezzük ti. azt az állam által megerősített s lelkiismeretben is kötelező családi határozatot, melynél fogva bizonyos birtok elidegeníthetetlen s a család körén belül bizonyos meghatározott rendben száll nemzedékről-nemzedékre.