Prédikációhallgatás

Külön törvényt Egyházunk a prédikációhallgatásról nem hozott, mert az teljesen felesleges is lett volna a régi időkben. Hiszen hajdanta a prédikáció mindig a szentmise alatt, az evangélium felolvasása után volt s így a szentmisével teljesen összeforrott. De ki kételkednék abban, hogy azért manapság is, midőn Egyházunk főképp a hitben járatos híveit a prédikáció hallgatására bűn terhe alatt nem is kötelezi, az Isten igéje lelkünknek éppoly szükséges, mint volt valaha.

Ha az isteni szántóvető nem műveli lelkünk földét s nem veti be azt igéjével, bezzeg nem fog abban tiszta búza teremni, hanem inkább csak konkoly, melyre a pokol örök tüze vár.

A tapasztalás is bizonyítja, hogy a prédikációra nem járó emberek, még ha tanulták is a hittant az iskolában, a lelki dolgokban csakhamar tudatlanok, hidegek lesznek s a vallási gyakorlatokkal csakhamar szakítanak. Azért ne mentsd ki magadat műveltségeddel! Még ha úgy volna is, ámde nemcsak eszed, hanem szíved is van s az is reászorul a melegre, táplálékra.

Ketteler mainzi püspök (†1877) ugyancsak jól ismerte hitét s mégis nagy szorgalommal s figyelemmel hallgatta a prédikációkat, melyeket egyházmegyei papsága a városi s falusi szószékekről tartott; sőt bevallotta, hogy még sohasem hallgatott prédikációt, melyből valami újat ne tanult volna.

Vagy talán a szentbeszéd egyszerűsége nem elégít ki; valami híres szónokot szívesen meghallgatnál? Ez onnan van, mert nem egészen tiszta a szándékod. Te nem annyira épülni s javulni, mint inkább élvezni s gyönyörködni akarsz.

Lacordaire, a világ egyik leghíresebb szónoka oda állott Vianney Szent János arsi plébánosnak (†1859) szószéke alá s meghallgatta annak egyszerű hitelemzését. És nagyon épült és sok hasznot merített belőle. A legegyszerűbb prédikáció is Isten igéjét s az örök igazságot közli velünk, „amelyek megmentik lelkünket”.

Azt se mondd, hogy te úgyis mindjárt mindent elfelejtesz! Lám, aki szennyes kosárral vizet méreget, látszólag haszontalan munkát végzett. De mégsem egészen! A kosara tiszta lett. Így van a te eszeddel s szíveddel is! Nem megy át azon Isten szent igéje, anélkül, hogy valamit ne tisztogasson s javítson rajta.