Jézus Krisztus a mi Urunk

„Ül a mindenható Atya Istennek jobbja felől” (6. hitágazat)

„Jézus nevére hajoljon meg minden térd a mennyben, a földön és az alvilágban, és minden nyelv vallja az Atya Isten dicsőségére, hogy Jézus Krisztus az Úr!” (Fil 2,10-11)


Attól kezdve, mióta Jézus a mennybe ment, Atyjával együtt uralkodik felettünk. Jézus Krisztus a mi Urunk. Ő mint ember is részt vesz a mennyei Atya hatalmában és dicsőségében. A hitvallásban ezt így valljuk meg: „Ül a mindenható Atyaistennek jobbja felől.” Krisztus a mennyből isteni hatalommal folytatja a megváltás művét, amit a földön megkezdett.

Krisztus Urunk szüntelenül tanít minket Egyháza által. Embereket hív szolgálatára és elküldi őket, hogy hirdessék tanítását. Üzenete eljut a világ minden részébe. Ő a mi legfőbb Tanítónk. Krisztus Urunk feláldozza magát a szentmisében, működik a szentségekben, az Atyához viszi imáinkat és szüntelenül közbenjár érettünk. Minden kegyelemben az Ő szenvedésének és halálának érdeméből részesülünk. Ő a mi Főpapunk.

Krisztus Urunk bölcsen és szeretettel vezet minket örök célunk felé. Az apostolok utódai által irányít minket és szívünket a Szentlélek által kormányozza. Ő minden emberben működik. Minden embernek Ő a Pásztora és Királya, de különösen azoknak, akik hisznek benne.

Az Egyház hódol Krisztusnak, mint Királyának, például a virágvasárnapi körmenetben és a Szent Kereszt imádásában nagypénteken. Október utolsó vasárnapja Krisztus Király ünnepe.

A katolikus népek keresztet állítanak az utak mentén, dombokon, hegycsúcsokon annak jeléül, hogy Krisztus a teremtés Ura.